Horwath Turizm proje

2024 Sonrasında sektörün normalleşmesi ile mega talep oluşacak

Date: 3 Şubat 2022

Author: Metin Erdogdu

Turizm Proje Dergisi

7 Aralık 2021

“2024 sonrasında sektörün normalleşmesi ile mega talep oluşacak”

Otel yatırım danışmanlığında dünyanın önde gelen firmalarından olan Horwath HTL’nin, 105 yıllık tarihçesi ve 42 ülkede ofisi bulunmaktadır. Yatırımlarda fikir aşamasından açılışa kadar hizmet verdiklerini belirten, Horwath HTL Türkiye  Ülke Direktörü Metin Erdoğdu, sahip oldukları uluslararası ofis ve kontaklar gerek yurtdışında otel alma gerekse yabancıların Türkiye’de otel atmasına kadar; global hizmet boyutlarına sahip olduklarını belirterek firmaların konu başlıklarını ; Fizibilite etüdü, markalama, otel satin alma (tüm dünyadan), otel satış, değerleme, otel yapım danışmanlığı, otel finansmanı olarak açıkladı. Otel projelerinin ve yatırımlarının bir danışmanlık firması ile çalışmalarının önemine vurgu yapan Erdoğdu, “alanında dünyanın lider firması Horwath HTL olarak en önemli avantajımız projelerimizin tamamında başından itibaren yatırımcılarımız ile birlikte hareket etmemizdir.

Doğru konsept ile başlayan sürecimiz doğru marka seçimi ile devam etmekte ve standartlar
doğrultusunda inşaat aşamasındaki FF&E ve OS&E satin almaları gözetimimiz altında yürütülmektedir. Sadece doğru satin alma ile yatırımlara toplamda yüzde 15 ‘lere varan tasarruflar sağlamaktayız. “İşimiz gereği alınan tüm mal ve hizmetlere hakim olduğumuz için yatırımcımızı yanlış fiyat olasılığından ve yüksek maliyetlerden uzak tutuyoruz.” dedi. Yatırım karan almış ve alacak olan otel yatırımcıları, eğer turizm sektöründe yeterli tecrübeleri yoksa kendi çekirdek işlerinde çok başarılı dahi olsa, bir otel yatırım danışmanı ile çalışmadırlar. “Onların ilk defa veya sınırlı yaptığı işi biz yıllardır pek çok projede gerçekleştiriyoruz. Konumuzda, onlardan daha bilgili ve tecrübeli olduğumuz için bizlere hizmet bedelleri ödenmekte.” diyen Erdoğdu, bu konuda çok ciddi bir problemin olduğuna vurgu yaparak: Ancak öncelikle ahlaklı ve tecrübeli bir danışman ile çalışmak lazım. Ülkemiz işsiz kalan, kovulan, artık iş bulamayan ve sonrasında danışman olan otel müdürleriyle dolu. Önünden geçtiği oteli bile referans listesine yazanlar var.

Türkiye ‘deki arazi veya bina satin alma maliyetlerinin, toplam maliyet içindeki payının çok yüksek oldugunu, bunun gelişmiş batı ülkelerinde yüzde 10-15 mertebesinde iken Türkiyede yüzde 40-60 ları bulduğunu ifade eden Erdoğdu, pandemi döneminde inşaat maliyetleri de artınca otel yatırım maliyetlerinin oldukça yüksek rakamlara ulaştığını, Avrupa ‘dan otel satin alma ve Türkiye de otel yapma rakamlarının neredeyse birbirini yakaladığını belirtti. Bu durumun Türk yatırımcıları, kur riskinin getirdiği negatif etkiyi elimine etmek için Avrupa ve USA de otel alma arayışlarına hız vermeye ittiğini açıklayan Erdoğdu, “İlaveten oradaki yüzde 2 – 2,5’ük düşük faiz oranlı banka faizleri ve yatırımın en az yüzde 70’ inin kredilendirilebilmesi yatırımcıları daha ciddi arayışlara yöneltti” dedi.

Pandeminin sektör üzerine etkilerini değerlendiren Erdoğdu, pandeminin ilk yılı çok ciddi negatif etkiler yaptı, ikinci yıl bu etkiler daha hafiflemiş olarak hissedildi. 2019 yılının performansının yakalanması birkaç yıl daha alabilecek gibi duruyor. Bugünlerde yaşadığımız kur şoku etkisi ilave olduğunda özelikle yerli müşterisi ağırlıklı olan Anadolu şehir otelleri ciddi olarak etkilenebilecek, döviz borcu ödemesi ve otel gelirlerindeki makasının açılmasına sebep olacaktır. TL’deki değer kaybı, döviz kurundan borçlan olmayan resort otellerin ve turistik büyük şehir otellerinin bilançolarına olumlu yansıyacaktır.” bilgisini paylaştı. Global bir bakı; açışı ile 2024 sonrasında sektörün normalleşeceği ve pandemi sonlanmasının getireceği mega talep ile sektörün kan kayıplarını telafi edeceğini, 2024 yılı sonrası yaşanacak mega talep için İse Dünya Bankasi ve Dünya Turizm örgütü gibi kurumların, uzmanlara hazırlık amaclı raporlar hazırlatmakta oldugunu belirten Erdoğdu, “Ana başlık Covid sonrası talebin karşılanması için ülke bazlı senaryoların oluşturulması “. Bu perspektif ile yatırımcılara 2024 yılına kadar olası yatırım planlarını realize etmelerini ve otel açıldığında olası mega talepten maksimum pay alma stratejisi üzerinde düşünmelerini tavsiye ederim” dedi.